RECITAL DE HARPĂ – 24 iunie 2017, orele 19 – Sala mică a Ateneului Român
“Trei generații – o școală”
MARIA BÎLDEA
Invitați: Miruna Vidican, Andrei Olaru
*******
Maria Bîldea s-a născut în București și a început să studieze harpa la 8 ani, la Liceul de Muzică George Enescu. La 12 ani susținea deja primul recital iar la 18 ani a susținut primul concert ca solistă la Ateneul Român. După absolvirea Academiei de Muzică din București, în 1986, a obținut postul de prim harpist la Orchestra Simfonică de Stat din Ploiești. În 1988 a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membră a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, invitată de către Manos Hatzidakis, și angajată la Orchestra of Colours. Din 1993 este și prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television. Maria Bîldea a înființat, în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar în 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena).
A concertat cu cele mai mari orchestre din Romania și din Grecia, a susținut recitaluri și master classes în România, Serbia și Franța, Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Spania, Cipru, Slovenia și în Grecia, la siturile arheologice din Atena. De-a lungul carierei a colaborat cu Sir Neville Marriner, Michel Plasson, Vangelis, Horia Andreescu. A interpretat muzica de Eleni Karaindrou pentru filmul „Dust in time”, împreună cu soțul său, violonistul Sergiu Nastasa și „Alexander” (regizor Oliver Stone, muzica de Vangelis). A fondat și cvartetul „Aeolian Harps” și este membru fondator al “KYKLOS ENSEMBLE”. Participă în orchestra “Armonia Atenea” , interpretând la harpe istorice, înregistrând recent L.v.Beethoven “Die Geschöpfe des Prometheus” cu Decca.
*******
Născută în Bucureşti pe data de 27.05.1983, Miruna Vidican a început studiul harpei la vârsta de 11 ani la Liceul de Muzică “George Enescu” din Bucureşti la clasa prof. Sorana Rus şi Ioana Brustur. Îşi definitivează studiile la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea prof. Ioana Nicolescu şi Ion Ivan Roncea. În prezent este profesoară de harpă la Colegiul Național de Muzică “George Enescu”, doctorand al Universității Naționale de Muzică Bucureşti la clasa prof.dr. Şerban Dimitrie Soreanu, colaboratoare a Teatrului de Opereta “Ion Dacian” şi membră a Orchestrei Române de Tineret.
A susținut numeroase concerte şi recitaluri, atât în țară, cât şi în străinătate printre care: Ateneul Roman, Filarmonica Sibiu, Filarmonica Piteşti, Muzeul “George Enescu”, Palatul Sutu, Hoch Schule fur musik – Munchen, SZTE Aula – Szeged, Sala mică a Filarmonicii Sankt-Petersburg, Villa Medici Giulini, Karoly Kastel, Scuola di Alto Perfezionamente Musicale, Chiesa della Croce Nera, Universitatea din Piteşti, Casa della Musica, Cosenza, Italia, Palatul Mogosoaia.
A câştigat numeroase premii printre care: Premiul I la Olimpiadele de Muzica cuprinse între anii 1998 si 2001, Premiul I la Concursul Internațional “Remember Enescu” 2001, Premiul I – Concursul Național “Garabet Avachian”2001, Premiul III la Concursul Internațional “Eugen Coca” 2003, Marele Premiu 2003 și Premiul I 2007 la Concursul Internațional “Marțian Negrea”, Premiul III – Franz Iosef Reinl Stiftung – Munchen 2007, semifinalista la Szeged Harp Competition 2007, Premiul III – Concursul Internațional “Suoni D’arpa” Saluzzo 2016, Premiul II Harp Duo și Premiul I Harpă Celtică – Concursul Internațional “Marcel Tournier” Cosenza 2016.
A participat la masterclassuri susținute de harpişti de renume cum ar fi: Maria Bîldea, Florance Sitruk, Ieuan Jones, Emanuella Degli Esposti, Maria Luisa Rayan Forero, Oscar Da Campo, Denitza Dimitrova.
A participat la emisiuni ale Radiodifuziunii Române realizate de Rodica Sava, Olivia Sima, Sorina Goia, Magdalena Tara, la Cosmos TV şi TVR Cultural.
*******
Născut în București pe data de 16 octombrie 1999, Andrei Olaru a început să studieze muzica la Colegiul de Muzică “George Enescu” din București la clasa prof. Gabriela Enășescu, la varsta de 6 ani. În anul 2014, sub îndrumarea prof. Miruna Vidican, a început studiul harpei, instrument căruia i s-a dedicat cu multă pasiune. Este membru al Fundatiei Culturale “Remember Enescu” din anul 2009, participand la multe evenimente organizate de fundatie.
A susținut recitaluri în țară şi în străinătate printre care enumeram: Ateneul Român, Muzeul National “George Enescu”, Villa Medici Giulini-Briosco Italia, Saluzzo Italia, Casa della Musica – Cosenza, Italia, Universitatea Națională de Muzică, Festivalul International “George Enescu”- Piata Festivalului, ARCUB, Palatul Regal, Bdul Artelor – Mozzartissimo, Sighisoara, Centrul de Cultura Bușteni.
A participat la concursuri naționale și internaționale câştigând numeroase premii atât la categoria solist cât și la ansamblu, printre care: Premiul I la Concursul “Srebrna Szybka” Cracovia 2016, Marele Premiu 2017 și Premiul I la Concursul “Iosif Sava” 2016-2017, Premiul II la Concursul International de harpa “Marcel Tournier”, Premiul III la Concursul International de Harpa “Suoni D’arpa” 2016, Premiul I și Marele Premiu la Concursul “Dan Cumpătă” 2016, Premiul I Concursul “Gradus ad Parnassum” 2017, Premiul I la Concursul “Ada Ulubeanu”2016, Premiul I la Concursul “Timotei Popovici” 2015, 2017, Premiul I la Concursul “Talente implinite”2016, 2017, Premiul I la Concursul “Tinere Talente” 2015-2017.
A participat la masterclass-uri susținute de harpişti de renume: Ion Ivan Roncea, Maria Bîldea, Ieuan Jones, Emanuella Degli Esposti, Marie Trotmann, Denitza Dimitrova.
A fost invitat în cadrul emisiuni “Oaza de muzica”, Radio Romania Cultural, realizator Sorina Goia.