Metamorfoze sonore din lumea pianului în cea a harpei

Harpissima 2019 Maria Bîldea

Sâmbătă, 27 aprilie de la orele 18, la Palatul Suțu vor avea loc două recitaluri. Cel de-al doilea recital, “Metamorfoze sonore din lumea pianului în cea a harpei“, va fi susținut de harpista Maria Bîldea, fondatoare a școlii de harpă din Grecia și harpistă solistă în cadrul Orchestrei Naționale Radio București.

Hartobanu și Bîldea Program

MARIA BÎLDEA

Harpissima 2019 Maria Bîldea
Maria Bîldea – Credit foto: Roza Zah

Maria Bîldea s-a nascut în București și a început să studieze harpa la 8 ani, la Liceul de Muzica George Enescu. La 12 ani susținea deja primul recital iar la 18 de ani a susținut primul concert ca solistă la Ateneul Român. După absolvirea Academiei de Muzică din București, în 1986, a obținut postul de prim harpist la Orchestra Simfonică de Stat din Ploiești. În 1988 a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki.

A fost membră a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, invitată de către Manos Hatzidakis și angajată la Orchestra of Colours. Din 1993 este și prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television.

Maria Bîldea în înființat în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar în 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena).

A concertat cu cele mai mari orchestre din România și din Grecia, a susținut recitaluri și master classes în Romania, Serbia și Franta, recitaluri în Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Spania, Cipru, Slovenia, Franța și în Grecia, la siturile arheologice din Atena.

De-a lungul carierei a colaborat cu Sir Neville Marriner, Michel Plasson, Vangelis, Horia Andreescu. A interpretat muzica de Eleni Karaindrou pentru filmul „Dust in time”, împreună cu soțul său, violonistul Sergiu Nastasa și „Alexander” (regizor Oliver Stone, muzica de Vangelis).

A înființat cvartetul „Aeolian Harps” și este membru fondator al “KYKLOS ENSEMBLE”. 

Participă în orchestra “Armonia Atenea”, interpretănd la harpe istorice, înregistrând recent L.v.Beethoven “Die Geschöpfe des Prometheus” cu Decca.

A participat la toate edițiile Festivalului de Harpă București, atât ca solistă, cât și în formule camerale împreună cu maestrul Ion Ivan Roncea, cu violonistul Sergiu Nastasa și cu flautista Marilena Dori.

Festivalul de Harpă București se desfășoară o dată la doi ani, cu scopul de a reuni harpiști din România și din alte state, pentru promovarea și dezvoltarea harpei pe plan național.

Din anul 2016 este membră a Asociației Harpiștilor din România, iar din anul 2018, Maria Bîldea este membră și în cadrul Orchestrei Naționale Radio.

VĂ INVITĂM CU DRAG!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *