La mulți ani sărbătoriților lunii ianuarie

La multi ani membri AHR ianuarie 2020

ASOCIAȚIA HARPIȘTILOR DIN ROMÂNIA UREAZĂ

LA MULȚI ANI 

și multă sănătate membrilor sărbătoriți în luna ianuarie: 

Rita Hartobanu

Harpista Georgeta – Rita Hartobanu s-a născut pe 16 ianuarie în Petrova. La vârsta de 9 ani a fost admisă la liceul de muzică din Cluj la clasa de harpă a lui Ildiko Karaksony, solistă la Opera Maghiară, după care a urmat ore cu profesoara Crucița Lupa.

Când încă se pregătea să între la facultate luând ore cu maestrul Ion Ivan-Roncea, a câștigat concursul pentru postul de harpă la filarmonica din Bacău. În 1987 a câștigat concursuri pentru posturi în fosta RDG, după care a început să lucreze la Opera “Carl Maria von Weber” în Bernburg.

În 1991 a devenit solistă la teatrul din Wittenberg, iar în 1998 a fost angajată la opera din Halle. Au urmat numeroase angajamente cu diverse orchestre din regiune, printre care orchestra radio și orchestra de operetă din Leipzig. A susținut nenumărate recitaluri de muzică de cameră și a cântat în toată Germania. 

În anii 2000 a participat la numeroase cursuri de măiestrie cu renumiți profesori, printre care Isabelle Moretti, Germaine Lorenzini, Fabrice Pierre, Sylvain Blassel, David Watkins, Ursula Holliger si alții. 

În 2008 a înființat clase de harpă la școlile de muzică din Coswig și Zerbst. Elevele ei au câștigat numeroase premii naționale și internaționale, având o bogată activitate concertistică, pedagogică sau de terapie muzicală.

În anul 2016 harpista Rita Hartobanu a devenit membră a Asociației Harpiștilor din România și a fost invitată totodată să susțină un curs de măiestrie la harpă, în cadrul Festivalului de Harpă București, organizat de Ascociația Harpiștilor din România și Universitatea Națională de Muzică București.


Didina Oniga

Didina Oniga – profesoară de harpă la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” din Timișoara.

În anul 2012, doamna profesoară Didina Oniga a organizat, alături de Adrian Mardan, Festivalul Internaţional de corzi ciupite BANATISSIMO – Plucked Strings Festival, ediţia I.

Din anul 2016 doamna Didina Oniga este membră a Asociației Harpiștilor din România.


Maria Bîldea

Harpista Maria Bîldea a concertat cu cele mai mari orchestre din România și din Grecia, a susținut recitaluri și cursuri de măiestrie în Romania, Serbia și Franta, recitaluri în Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Spania, Cipru, Slovenia, Franța și în Grecia, la siturile arheologice din Atena.

A fost membra a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, invitată de către Manos Hatzidakis, și angajată la Orchestra of Colours. Din 1993 este și prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television.

Maria Bîldea a înființat în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar în 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena).

După o “călătorie” de 30 de ani, în anul 2018 harpista Maria Bîldea revine în România unde activează în prezent ca prim-harpistă în cadrul Orchestrei Naționale Radio.

Din anul 2016 este membră a Asociației Harpiștilor din România.


Ion Ivan-Roncea

„Un Lipatti al harpei”

Ion Ivan – Roncea este director fondator al Festivalului de Harpă București, fiind organizatorul primului Festival și al primei Expoziții de harpă din România, și președinte de onoare al Asociației Harpiștilor din România.

A apărut în Festivalurile: „George Enescu”, Salzburg, Viena, Maastricht, Cardiff, Budapesta, Belgrad, Zagreb, La Coruna, Soka, Festivalul de Harpă București şi la Congresele Mondiale de Harpă din Olanda, Israel, Austria, Franţa și Republica Cehă.

A susţinut cursuri în Grecia, Irlanda, Ungaria, Franţa, Olanda, Marea Britanie, Cehia, Austria, Serbia, Bulgaria, Italia, Rusia,  Elveția, Japonia, Croația, S.U.A. şi a fost invitat în juriile concursurilor de harpă din: Israel, Cardiff, Geneva, Lille, Lyon, Viena, Munchen, Belgrad, Sankt Petersburg, Soka, „A.S.T.H”, „Lily Laskine”, „Salvi”, „Josef Reinl”, „Martine Geliot”, „Patar Konjovic”, A.R.D. etc.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, Premiul „Lily Laskine” – SUA, Premiul I al Concursului Internațional de Harpă din Israel.


Florin Dinu

Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Compoziție – Muzicologie – Pedagogie Muzicală, specializarea muzică vocală și instrumentală (harpă/pian), Florin Dinu este în prezent profesor de educație muzicală la Colegiul Național Nichita Stănescu din Ploiești.

A obținut gradul definitiv în învățământ în anul 1984, urmate de gradul didactic I (1995) și gradul didactic II (2000).

Dintre certificările și cursurile importante amintim: “Certificat de Absolvire a Cursului de formare ajutor programator”, “Certificat de Absolvire a Cursului de Manager de Proiect”, cursurile de ghid interpret, Management turistic și Relații Publice organizate de ONT Carpați București, precum și Atestatul de Ghid Intern și Internațional.

Este membru al echipei de organizare a Festivalului de Harpă București, iar din anul 2016 este vice-președinte al Asociației Harpiștilor din România.

La multi ani, membri AHR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *