Din întuneric spre lumină

Harpissima 2019 Maria Bîldea

Sâmbătă, 27 aprilie de la orele 18, la Palatul Șuțu vor avea loc două recitaluri. Primul dintre ele va fi recitalul “Din întuneric spre lumină” susținut de harpistul Viktor Hartobanu.

Concertul va cuprinde lucrări de: Spohr, Bach/Busoni, Scarlatti

VIKTOR HARTOBANU

Harpistul Viktor Hartobanu
Viktor Hartobanu – Recital Festivalul de Harpă București 2016

Câştigătorul marelui premiu la Concursul internaţional de harpă „Félix Godefroid” din Belgia, premiul II la Concursul internaţional de harpă „Franz Josef Reinl” din Viena, finalist la Concursul de compoziţie USAIHC din Bloomington, SUA, cu lucrarea lui „Chants”

Născut în Iulie 1990, în Bernburg (Germania), într-o familie de muzicieni români. La vârsta de cinci ani, a primit primele ore de harpă şi pian de la mama lui. La nouă ani, a fost admis la Conservatorul de Muzică „Felix Mendelssohn-Bartholdy” din Leipzig (Prof. Max Koch – harpă, Prof. Hanns-Martin Schreiber şi Oriol Plans-Casal – pian). 

În 2008 a început studiul la aceeaşi facultate obţinând diploma cu „magna cum laude” deja în anul 2010. A continuat studiile de Master la Haute Ecole de Musique din Geneva în 2011 (clasa Prof. Florence Sitruk) şi la Koninklijk Conservatorium din Bruxelles în 2012 (clasa Prof. Jana Bouskova). 

Din 2013 – 2015 a fost academist al orchestrei „Staatskapelle Berlin” unde a participat activ în concerte şi spectacole de operă şi balet sub bagheta maestrului Daniel Barenboim (directorul orchestrei), precum şi Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Daniel Harding şi Paul Connelly, acompaniind pe Anna Netrebko, Placido Domingo şi mulţi alţii.

A participat la cursuri de vară cu Isabelle Moretti, Ion Ivan-Roncea, Germaine Lorenzini, Fabrice Pierre, Sylvain Blassel, David Watkins, Susann McDonald, Elizabeth Fontan-Binoche, Frédérique Cambreling, Godelieve Schrama, Mirjam Schröder şi Ursula Holliger.

Din 1998, a participat regulat la Concursul naţional „Jugend musiziert”. Aici a obţinut 17 premii I şi 4 premii speciale pentru cel mai mare punctaj (cu ambele instrumente).

Din 2005 – 2008, a fost bursier al asociatiei „Jürgen Ponto-Stiftung” datorită căreia a dat peste 100 de recitale în toată Germania.

A câştigat marele premiu oferit de „Hans und Eugenia Jütting – Stiftung” precum  şi o bursă oferită de asociaţia „Richard Wagner” pentru vizitarea festivalului de la Bayreuth.

A participat la diferite emisiuni de radio şi televiziune transmise pe programele ARD, ZDF, MDR, TVR internaţional şi BBC.

A cântat ca solist cu „Anhaltisches Kammerorchester  Dessau”, „Branderburgisches Staatsorchester Frankfurt Oder” , „Junge Philharmonie Rhein-Neckar”, Filarmonica de Stat Oradea etc.

A fost invitat la Festivalurile de Muzică din Schwetzingen, Hitzacker, Leipzig şi la Festivalurile de Harpă din Bucureşti şi Derbyshire precum şi la festivalurile „Arpissima” ţinute în San Marino, Sofia, Leipzig şi Bucureşti organizate de către firma Salvi şi a fost chemat ca membru de juriu la concursurile internaţionale de harpă din Saluzzo, Limoges şi Kiev. A predat pentru un trimestru la şcoala regală de harpă „Tamnak Prathom” din Bangkok, Tailanda, şi din 2013-2017 la şcoala de muzică din Coswig (Anhalt). În 2017 a obţinut postul de profesor de harpă la Conservatorul de Muzică din Feldkirch, Austria.

VĂ INVITĂM CU DRAG!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *