Avem deosebita plăcere să vă invităm la
Concertul Extraordinar de Harpă organizat cu ocazia Zilei Naționale a Greciei
Acesta va avea loc sâmbătă, 28 Octombrie 2017 – orele 19:00
în incinta Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”
Organizatori:
UNIUNEA ELENĂ DIN ROMÂNIA
COMUNITATEA ELENĂ ELPIS CONSTANȚA
Interpretează:
Maria Bîldea
Viktor Hartobanu
Miruna Vidican
Andrei Olaru
Piese de:
Theodoros Matoulas
Manuel de Falla
John Thomas
Sergei Rahmaninov
George Enescu
*******
MARIA BÎLDEA
Maria Bîldea s-a născut în București și a început să studieze harpa la 8 ani, la Liceul de Muzică George Enescu. La 12 ani susținea deja primul recital iar la 18 ani a susținut primul concert ca solistă la Ateneul Român. După absolvirea Academiei de Muzică din București, în 1986, a obținut postul de prim harpist la Orchestra Simfonică de Stat din Ploiești. În 1988 a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membră a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, invitată de către Manos Hatzidakis, și angajată la Orchestra of Colours. Din 1993 este și prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television. Maria Bîldea a înființat, în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic). A concertat cu cele mai mari orchestre din Romania și din Grecia, a susținut recitaluri și master classes în România, Serbia și Franța, Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Spania, Cipru, Slovenia și în Grecia, la siturile arheologice din Atena. Mai mult…
VIKTOR HARTOBANU
S-a născut în iulie 1990 în Bernburg (Germania), într-o familie de muzicieni români. La vârsta de cinci ani a primit primele ore de harpă şi pian de la mama lui. La nouă ani a fost admis la Conservatorul de Muzică „Felix Mendelssohn-Bartholdy” din Leipzig (Prof. Max Koch – harpă, Prof. Hanns-Martin Schreiber şi Oriol Plans-Casal – pian). În 2008 a început studiul la aceeaşi facultate, obţinând diploma cu „magna cum laude”, în anul 2010. A continuat studiile de Master la HEM din Geneva în 2011 (clasa Prof. Florence Sitruk) şi la KC din Bruxelles în 2012 (clasa Prof. Jana Bouskova).
Din 2013 a devenit academist al orchestrei „Staatskapelle Berlin”, unde a participat în concerte şi spectacole de operă şi balet sub bageta maestrului Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Daniel Harding şi Paul Connelly, acompaniind pe Anna Netrebko, Placido Domingo şi mulţi alţii.
A participat la cursuri de vară cu Isabelle Moretti, Ion Ivan-Roncea, Germaine Lorenzini, Fabrice Pierre, Sylvain Blassel, David Watkins și Ursula Holliger. Mai mult…
MIRUNA VIDICAN
Născută în Bucureşti pe data de 27.05.1983 a început studiul harpei la vârsta de 11 ani la Liceul de Muzică ” George Enescu” din Bucureşti la clasa prof. Sorana Rus şi Ioana Brustur. Îşi definitivează studiile la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea prof. Ioana Nicolescu şi Ion Ivan Roncea.
În prezent este profesoară de harpă la Colegiul Național de Muzică “George Enescu”, doctorand al Universității Naționale de Muzică Bucureşti la clasa prof. dr. Şerban Dimitrie Soreanu, colaboratoare a Teatrului de Opereta “Ion Dacian” şi membră a Orchestrei Române de Tineret.
A susținut numeroase concerte şi recitaluri, atat în țară, cat şi în străinătate printre care enumeram: Ateneul Roman, Filarmonica Sibiu, Filarmonica Piteşti, Muzeul “George Enescu”, Palatul Sutu, Hoch Schule fur musik – Munchen, SZTE Aula – Szeged, Sala mică a Filarmonicii Sankt-Petersburg, Villa Medici Giulini, Karole Kastel, Universitatea din Piteşti, Palatul Mogosoaia. Mai mult…
ANDREI OLARU
Născut în București pe data de 16 octombrie 1999, a început să studieze muzica la Colegiul Național de Muzică “George Enescu” din București la clasa de pian a prof. Gabriela Enășescu, la vârsta de 6 ani.
În anul 2014, sub îndrumarea prof. Miruna Vidican, a început să studieze harpa, instrument căruia i s-a dedicat cu multă pasiune.
A susținut recitaluri în țară şi în străinătate printre care enumerăm: Universitatea Națională de Muzică, Muzeul Național “George Enescu”, Festivalul Internațional “George Enescu”- Piața Festivalului, ARCUB, Bdul Artelor – Mozzartissimo, Colegiul Național de Muzică “George Enescu”, Sighișoara, Centrul de Cultură Bușteni, Villa Medici Giulini (Briosco-Italia), Chiesa de la Croce Nera (Saluzzo-Italia).
Este membru al Fundației Culturale “Remember Enescu” din anul 2009, participând la multe evenimente organizate de fundație.
Mai mult…